UX i UI dizajn

Korisničko iskustvo je veoma važan segment dizajna kao dijela IT industrije. UX dizajn se bavi kreiranjem radnog okruženja u kojem će se korisnici lako snaći. Dizajneri koji se bave ovim poslom imaju cilj da nam olakšaju snalaženje na sajtu ili unutar aplikacije.

Šta je UX dizajn?

UX dizajn je proces unapređivanja pristupačnosti i korišćenja proizvoda tokom interakcije korisnika sa proizvodom. Tu se, naravno, misli na komunikaciju između čovjeka i mašine koja podrazumijeva rad na svim segmentima proizvoda sa kojima korisnik ima kontakt. 

Ako pogledamo najpopularnije sajtove na svijetu, videćemo da su veoma laki za korišćenje. Bez obzira na to koliko imaju opcija, njihov izgled i pristup informacijama neće vas odbiti. Naprotiv, nećete imati problema da se snalazite. Isto važi i za popularne sajtove, ali i većinu softvera koje koristimo. Za to je zaslužan UX dizajn, kome je cilj da nam olakša rad. 

Pozitivno korisničko iskustvo veoma je bitno kompaniji jer ono doprinosi zadovoljstvu korisnika, što povećava šansu da će on nastaviti da koristi proizvod. Ukoliko bi neki program imao kompleksan interfejs na nivou avionskog kokpita sa gomilom dugmića, korisnika bi to obeshrabrilo i on bi odustao. Zbog toga je posao dizajnera korisničkog iskustva da što više olakša korisniku upotrebu aplikacije ili softwera.

Šta je UI dizajn?

UI dizajn je, grubo rečeno, grafički izgled websajta ili mobilne aplikacije.

Dakle dizajniranje klikabilnih “dugmića”, prelom teksta, obrada fotografija kao i dizajn slajdera, ikonica i ostalih web elemenata koji korisniku služe za interakciju sa nekom od pomenutih platformi predstavlja UI ili “korisnički interfejs”.

UI dizajneri su najčešće grafički dizajneri koji se bave estetikom. Njihov glavni zadatak je da se pozabave paletom boja, oblikom i veličinom “dugmića”, širinom linija, fontovima, prelomom teksta i ostalim grafičkim elementima. Na neki način kreiraju atmosferu na websajtu. Na njima je da obezbijede da interfejs aplikacije bude atraktivan i tematski prikladan kako bi bio svrsishodan.

Ukoliko ste analitični, primjećujete ponašanje korisnika i umijete da „dešifrujete” želje korisnika, onda je posao UX dizajnera pravi izbor za vas. Imajte na umu da se “user experience” ne bavi toliko vizuelnim iskustvom i izgledom. To je posao kojim se bavi UI dizajner (user interface designer), koji praktično radi na grafičko-tehničkim detaljima i kreiranju vizuelnog identiteta.

Kursevi koji vas mogu interesovati

Nema podataka.