Ko je Softver tester?

Svakoga dana na internetu se pojavi preko 500.000 novih sajtova. Broj softverskih i digitalnih proizvoda, igara i platformi koje stvaramo svakodnevno je ogroman, a najvažnije od svega, od ključnog je značaja da svaki taj proizvod bude testiran prije objavljivanja kako bismo mogli da ga koristimo bez ikakvih problema i bagova. Za to su zaduženi Softver testeri. 

Testeri čine jednu od ključnih karika u lancu kreiranja novog softvera ili igara, jer je njihov zadatak da ih testiraju kako bi identifikovali sve moguće probleme i bagove koji su promakli programerima i tako pomognu kompaniji da izbjegne katastrofu koja bi nastala ako bi krenula da prodaje proizvod koji ne radi kako treba.

Glavna uloga testera jeste da iz proizvoda koji testiraju izbace sve nedostatke i mane kako bi on bio lak i intuitivan za korišćenje – kao što njegovi korisnici očekuju. Njihova uloga zavisi od projekta na kom rade i proizvoda koji je potrebno testirati, pa samim tim na raspolaganju od samog starta postoji nekoliko podjednako interesantnih opcija.

Bez obzira na to za koji pravac se odlučite, očekuje vas dosta komunikacije sa članovima tima, ali i developerima, dizajnerima i menadžerima tog konkretnog proizvoda koji testirate kako bi dobili sve potrebne podatke u vezi sa njim, ali i kako bi im kasnije prenijeli sva svoja saznanja u vezi sa stvarima koje ne funkcionišu kako treba i šta je potrebno da urade kako bi ih ispravili.

Postoji nekoliko različitih tipova testiranja koji se obavljaju manuelno ili automatizovanim putem, a oni najbolji najčešće mogu da ih sprovedu sve:

  • Testiranje funkcionalnosti
  • Testiranje bezbjednosti
  • Testiranje korisničkog iskustva
  • Testiranje performansi
  • Testiranje kompatibilnosti.

 

Svi ovi vidovi testiranja imaju različite svrhe, ali vode ka istom cilju – a to je poboljšavanje načina na koji određena aplikacija, proizvod ili softver rade i uklanjanje bagova i grešaka kako bi ljudi uživali u njihovom korišćenju. Drugim riječima, posao testera jeste da podigne nivo kvaliteta proizvoda koji testira i približi ga savršenstvu što je više moguće. Ukoliko se razmišljate za ovu poziciju, pogledajte sve trenutno otvorene kurseve i prakse.

Pogledajte kurs iz ove oblasti

Softversko testiranje – kompletan vodič
ICT Cortex
Softversko testiranje - kompletan vodič
20
na upit
20
na upit